Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada bazyliowa z suszonymi pomidorami"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2044
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7236
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 177
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2044
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7236
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 177
Składniki
Włóż do miksera listki bazylii, żółtka, mąkę, kwaśną śmietanę, połowę startego parmezanu. Połącz na gładką masę. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Połącz je z bazyliową masą. Wyłóż całość na blaszkę. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 12-15 minut. Wyciągnij ciasto, posyp je pozostałym parmezanem i odstaw do ostygnięcia.
Włóż ricottę i twarożek do miksera. Utrzyj na gładką masę. Rozłóż ją na bazyliowym cieście. Drobno posiekaną cebulę zeszklij, a pomidory pokrój w paski. Wymieszaj i ułóż na cieście ok. 2 cm od brzegu. Zwijaj roladę na papierze do pieczenia.
Udekoruj roladę listkami bazylii i parmezanem, gdy ostygnie.
Jak to zrobić?
Zwijanie rolady. Uda ci się to zrobić szybko i sprawnie, jeśli ciasto ułożysz na papierze do pieczenia. Dzięki niemu rolada się nie rozpadnie i zwinie w równy rulon. Zwijaj ciasto powolnymi ruchami, odklejając je od papieru.Źródło: Olivia