Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki maślane to francuski przysmak standardowo podawany do kawy. Największym ich sekretem jest ciasto, które standardowo jest trudne i czasochłonne w przygotowywaniu. Ten przepis jest znacznie uproszczony, a rogaliki wychodzą mięciutkie i pyszne!
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 110
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 110
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
W ciepłym mleku rozpuść cukier. Dodaj drożdże i odstaw na 10 minut. W misce wymieszaj mąkę ze szczyptą soli i zaczynem drożdżowym. Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Odstaw ciasto pod przykryciem na 2 godziny lub do podwojenia objętości. Odgazuj ciasto, zagnieć je i podziel na 12 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj na placek o średnicy ok. 18 cm i grubości nie większej niż 2 mm.
Umieść pierwszy krążek na dużym arkuszu folii spożywczej. Rozsmaruj na nim równomiernie cienką warstwą miękkiego masła. Przykryj drugim krążkiem ciasta. Proces powtórz do wykończenia składników. Owiń uzyskaną wieżę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwiń i rozwałkuj je na podłużny placek o grubości ok. 5 mm. Za pomocą ostrego noża lub noża do pizzy podziel ciasto na pół, wzdłuż dłuższej krawędzi. Następnie wytnij długie trójkąty równoramienne, kreśląc nożem linię łamaną między krawędziami.
Zaczynając od podstawy trójkąta, zwiń go w rulonik, tworząc rogalik. Wygnij go lekko w półksiężyc i ściśnij krawędzie. Powtórz czynność dla wszystkich pozostałych trójkątów. Rozłóż rogaliki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na 2 godziny. W małej miseczce rozbełtaj jajko z mlekiem. Posmaruj rogaliki otrzymaną mieszanką. Możesz je także posypać migdałami, cukrem lub dowolnym dodatkiem. Piekarnik nastaw na 200 st. Celsjusza. Piecz rogaliki maślane przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz przez kolejne 10 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjmij i ostudź na kratce.