Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rodzynkowe kulki"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1757
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1757
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Rodzynki opłucz w ciepłej wodzie i odcedź. Następnie pokrój je drobno, zalej rumem i zostaw na godzinę, aby nim nasiąkły.
Utrzyj masło z cukrem na jednolitą gładką masę. Posiekaj drobno wszystkie orzechy, a czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do masła z cukrem dodaj część orzechów (50 g pozostaw do dekoracji) oraz czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
Biszkopty zetrzyj na tarce i dodaj do rodzynek. Odstaw na chwilę, aby nasiąkły. Następnie połącz masę rodzynkową z masą orzechową, dokładnie je ze sobą mieszając.
Uformuj z masy małe kulki. Tę część orzechów laskowych, która pozostała do dekoracji podpraż przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni. Część kulek obtocz w wiórkach kokosowych, a część w prażonych orzechach laskowych.
<strong>Rady:</strong>
W wersji robionej dla dzieci rum zastąp herbatą z kilkoma kroplami esencji migdałowej.
ok. 60 minut Sztuka: 50 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie