Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborna szarlotka rajski owoc na kruchym cieście z bezą i kruszonką. Na te wypiek chętnych nie brakuje. Cała blaszka znika już pierwszego dnia.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, margarynę startą na tarce, żółtka i łyżkę śmietany. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Następnie podziel ciasto na dwie części (jedną większą na spód i jedną mniejszą na kruszonkę). Oba kawałki ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce. Dodaj cynamon. Składniki wymieszaj. Odstaw na około 15 minut. Jeśli jabłka puszczą sok, odlej go do szklanki.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na kształt formy. Wylep nim spód i brzegi tortownicy. Spód wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz przez około 15 minut.
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej. Składniki wymieszaj.
Podpieczony spód wyjmij z piekarnika. Rozłóż warstwę jabłek, następnie przykryj je pianą z białek. Z lodówki wyjmij drugi kawałek ciasta. Zetrzyj go na tarce i oprósz nim ciasto.
Szarlotkę rajski owoc piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.