Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne drożdżowe rogaliki. Można je zrobić z dowolnym nadzieniem i ozdobić lukrem.
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 18
Składniki
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i mlekiem. Dodać 5 czubatych łyżek mąki i wymieszać. Miseczkę nakryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn wyrośnie. Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, wyrośnięty rozczyn i cukier waniliowy. Przez chwilę wyrabiać ciasto, następnie wlać rozpuszczone masło i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć i pozostawić w ciepłym miejscu ok.1 godz. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą po kolei rozwałkować. Pokroić na osiem trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć marmoladę. Zwinąć w rogaliki (zaczynamy zwijanie od podstawy trójkąta). Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 15-20 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu rogaliki można polukrować.