Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki krucho-drożdżowe stanowią znakomitą przekąskę na karnawałowe przyjęcie. Świetnie sprawdzą się też jako słodki dodatek do weekendowej kawy. Najfajniejszym etapem ich przygotowania, jest oczekiwanie na wypłynięcie ciasta z wody. Cóż tu więcej napisać, są to po prostu pycha rogaliki!
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 352
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 13
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 76
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 352
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 13
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 76
Składniki
Mleko delikatnie podgrzej, wkrusz do niego drożdże i wsyp cukier. Całość zamieszaj i odstaw na 10 minut.
Do mąki dodaj masło i posiekaj. Wlej przygotowany wcześniej zaczyn, dodaj jajka i śmietanę. Zagnieć ciasto. Gdy będzie miękkie i gładkie, uformuj z niego kulę.
Kulę ciasta wrzuć do wysokiego garnka wypełnionego taką ilością zimnej wody, aby całkowicie przykryła ciasto. Pozostaw na około 20 minut, po tym czasie kula powinna wypłynąć na powierzchnię (jeśli nie, trzymaj ją w wodzie do momentu wypłynięcia).
Masę podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek, który potnij na 8 równych trójkątów.
Na każdą podstawę trójkąta wyłóż łyżeczkę twardej marmolady i zwiń w kierunku wierzchołka.
Rogaliki poukładaj na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie każdy z nich posmaruj z wierzchu białkiem jajka i posyp odrobiną cukru.
Piecz w 180 stopniach C. przez 20-25 minut.