Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszyste serniczki z foremki"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 257
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 239
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 358
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 257
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 239
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 358
Składniki
Biszkopty drobniutko pokruszyć (ewentualnie „przeprasować” wałkiem).
Cztery foremki o śr. 15 cm posmarować tłuszczem i oprószyć biszkoptowymi okruszkami. Twaróg (najlepiej półtłusty) wymieszać ze śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć.
Przekroić pomarańczę. Z jednej połówki zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Drugą połówkę obrać (także z białej wewnętrznej warstwy) i pokroić w plasterki.
Do masy serowej wsypać kaszę mannę i proszek budyniowy. Dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz likier i jajko. Dobrze wymieszać. Masę nałożyć do przygotowanych foremek. Na wierzchu położyć po plasterku pomarańczy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać około 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 125°C i piec jeszcze około 45 minut.
Serniczki studzić 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem je wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Serniczki serwować w foremkach, w których były pieczone.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco