Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Puszysta pianka cytrynowa na biszkoptach ze śliwkami"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2142
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 221
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20994
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2142
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 221
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20994
Składniki
Masło stop, odstaw do wystudzenia. Biszkopty pokrusz, wymieszaj z masłem. Spód tortownicy (o śr. 26 cm) wylep przygotowaną masą. Wstaw do lodówki. Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody, wystudź. Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki.
Odłóż 1/3 owoców, pozostałe połówki śliwek ułóż na przygotowanym spodzie (wypukłą stroną do góry). Śmietanę ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Ostrożnie wlej zimną galaretkę i sok, jeszcze chwilę mieszaj mikserem. Tężejącą masę przelej do tortownicy. Wstaw do lodówki na ok. 5 godzin.
Pozostałe śliwki pokrój na cząstki. Ułóż je na gotowym cieście i lekko wciśnij. Uformuj dekoracyjną rozetę. Przed podaniem wierzch posyp grubym cukrem.
Jeśli chcesz przygotować ciasto dzień wcześniej, posmaruj śliwki odrobiną tężejącej galaretki albo podgrzaną konfiturą morelową. Dzięki temu owoce dłużej zachowają apetyczny wygląd.
ok. 1 godziny. Chłodzenie ok. 5 godzin. 1 porcja 360 kcalŹródło: Tina