Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pszczółki na cieście"
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 59
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 131
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9486
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 186
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 34
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 59
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 131
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9486
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 186
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 34
Składniki
Jajka zmiksuj na pianę razem z 20 dag cukru. Dodaj rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz mleko. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia oraz 2 łyżkami skrobi (np. kukurydzianej).
Prostokątną formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozsmaruj przygotowane ciasto, wygładź wierzch. Wstaw całość do piekarnika i piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.
Upieczony spód pozostaw do całkowitego wystudzenia. Morele (lub brzoskwinie) sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, a potem przekrój na połówki, usuwając pestki.
Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj pozostały cukier (możesz go zastąpić cukrem pudrem). Na koniec dodaj 1 opakowanie zagęszczacza do bitej śmietany. Powstałą masę rozsmaruj na wystudzonym cieście. Odstaw do stężenia.
Galaretkę (morelową lub brzoskwiniową) przygotuj wg przepisu. Wylej na ciasto. Rozłóż połówki owoców (miejscem po pestce do dołu). Rozpuść pół opakowania ciemnej i łyżeczkę białej polewy. Zrób paski i oczy pszczółek. Z płatków migdałów wykonaj skrzydełka. Schłodź.
Czas ok. 65 min; porcja – 250 kcal, cena 1,10 zł.Źródło: Świat kobiety