Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przepis na wigilijnego karpia"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
ok. 75 minut
Karpia oczyścić i sprawić. Opłukać, osuszyć i pokroić na dzwonka. Oprószyć solą i białym pieprzem, skropić sokiem z 1 cytryny. Jajka roztrzepać. Każdą porcję ryby oprószyć mąką, zanurzać w jajkach, obtaczać w bułce tartej.
Rozgrzać olej na patelni. Wkładać kawałki karpia i smażyć na złoty kolor z obu stron. Przełożyć rybę do żaroodpornego naczynia, wstawić na 10-15 minut do rozgrzanego do 150°C piekarnika, aby w cieple „doszła”.
Utrzeć masło. Wymieszać z serem, ziołami, roztartymi ząbkami czosnku oraz przyprawami. Schłodzić. Dzwonka karpia ułożyć na półmisku, na każdym umieścić porcję masła ziołowego. Udekorować koperkiem i cytryną.Źródło: Twoje Imperium