Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przepis na kruche ciasto"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 158
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 284
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1063
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 25
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1513
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 158
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 284
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1063
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 25
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1513
Składniki
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj cukier, żółtka, proszek. Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, włóż do lodówki na pół godziny. Wyłóż połowę ciasta do formy, nakłuj widelcem, piecz 15 minut w temperaturze 180° C.
Białka ubij z solą i cukrem, dodaj proszek budyniowy i śmietanę, ubij. Na upieczone ciasto wyłóż krem, na to wiśnie oraz starte na tarce ciasto. Piecz 45 minut w temperaturze 180° C.
CZAS: około 40 minut
Tłuszcz użyty do ciasta kruchego powinien być zimny, a po zagnieceniu ciasto powinno być schłodzone. Jeśli tłuszcz będzie ciepły, oddzieli się z niego woda, która zmiesza się z mąką i sprawi, że ciasto, zamiast kruche, będzie twarde.Źródło: Dobry Tydzień