Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przepis na domowe ptasie mleczko"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 237
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 24
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 68
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 237
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 24
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 68
Składniki
Foremkę wykładam papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Mleko, masło i kawę podgrzewam, aż masło się rozpuści. Studzę.
Żelatynę zalewam 100 ml wody, zostawiam na kwadrans, aby napęczniała. Wtedy dodaję do niej połowę cukru i podgrzewam (ma się tylko rozpuścić), nie gotuję! Białka ubijam z resztą cukru na pianę, wlewam porcjami gorącą żelatynę z cukrem, następnie mleko z masłem i kawą. Miksuję. Masę przelewam do przygotowanej foremki i chłodzę kilka godz. w lodówce. Kroję piankę na prostokąty.
Czekoladę kruszę i rozpuszczam na parze. Prostokąty pianki smaruję czekoladą (pędzelkiem) i układam na kratce. Gdy czekolada zastygnie, ozdabiam ptasie mleczko białą czekoladą. Rozpuszczam ją tak samo, jak ciemną. Do dekoracji używam worka cukierniczego.
50 min • Porcja 470 kcal • Koszt porcji ok. 10 gr • Przepis na ok. 50 sztukŹródło: Kobieta i życie