Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przekładany piernik z marmoladą"
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 101
Polecam.
Odsłon: 167
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 101
Polecam.
Odsłon: 167
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawaj po jednym żółtku i porcji miodu.
Mąkę przesiej z kakao, sodą oraz przyprawą do piernika. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dołóż śmietanę. Dokładnie wymieszaj ciasto łyżką. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem.
Foremkę keksową posmaruj tłuszczem. Oprósz bułką tartą. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 165 st. Piecz przez 50–60 minut (aż wbity w ciasto patyczek pozostanie suchy).
Wystudzone ciasto przekrój na 3 równe placki. Marmoladę lub powidła podgrzej na bardzo małym płomieniu, wymieszaj z rumem (ew. czystą wódką lub innym mocnym alkoholem) i przełóż placki. Piernik obciąż deseczką, odstaw na 2–3 dni.
Gotowy piernik oprósz cukrem pudrem (albo polej lukrem lub polewą), udekoruj migdałami.Źródło: Tina