Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj ciasto z tego co miałam pod ręką efekt przerósł oczekiwanie , za chwile degustacja , tymczasem zostawiam wam przepis
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88281
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 42
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88281
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 42
Składniki
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy partiami cukier i miksujemy po kilkanaście sekund po każdej partii dodanego cukru.
Partiami dodajemy mak i mieszamy delikatnie z białkami. Kolejno dodajemy partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką.
Na koniec wlewami powoli olej cały czas mieszając. Gotową masę przekładamy do tortownicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni przez ok 40 minut do suchego patyczka.
Po przestudzeniu ciasto kroimy na 2 części. Spód namaczamy lekko herbatą czarną lub jakąś smakową, chyba że nie lubimy takiego wilgotnego to pomijamy.
Następnie wykładamy frzulinę z czarnych porzeczek ( lub powidla, dzem )Układamy kolejny blat ciasta który również możemy nasączyć. Na wierzch dajemy galaretkę truskawkami do której dodajemy kawałki truskawek- mogą być mrożone.