Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przekładane ciasto z wiśniami"
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 186
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 235
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 186
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 235
Składniki
Obie mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Mleko podgrzej w rondelku. Dodaj posiekaną czekoladę, mieszaj aż się rozpuści. Do miski włóż tłuszcz. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując, dodawaj po jednym jajku. Na koniec wsyp suche , zmiksuj.
Kwadratową tortownicę (o wymiarach 23x23 cm) posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół.
Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzącej wody. Do mąki ziemnia czanej dodaj 2 łyżki wody, dokład nie wymieszaj. Wiśnie włóż do rondelka, dodaj cukier oraz sok z cytryny, podgrzej. Wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, mieszając gotuj aż całość zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.
Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj wystudzoną frużeliną wiśniową, przykryj drugim kawałkiem. Włóż do lodówki na około 30 min. Wierzch ciasta posmaruj roztopioną czekoladą. Gdy zastygnie, udekoruj cukrem pudrem.
80 minut. Porcja: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie