Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Proste ciasto ze śliwkami"
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 672
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 146
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 672
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 146
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżkę cukru. Pozostały cukier wsyp do żółtek (zostaw 1–2 łyżeczki – przydadzą się do posypania śliwek). Ubij kogiel-mogiel, wlej śmietanę, olej, aromat i wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Stopniowo i delikatnie dodawaj ubitą pianę z białek. Ciasto wlej do formy. Śliwki umyj, przekrój na połówki, wydryluj. Ułóż je na cieście skórką do dołu, posyp cukrem. Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Superporada:
Przejrzałe, ale jeszcze nie zepsute, owoce warto zużyć na nalewki. Miękkie owoce macerujemy w spirytusie rozcieńczonym wodą, twarde w wódce.Źródło: Show