Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto z rabarbarem i kokosem, lekko kwaskowate z nutą słodyczy, to znakomity pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy lub wyśmienita propozycja na wiosenny piknik. Świetnie smakuje również z innymi sezonowymi owocami.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20549
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10102
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20549
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10102
Składniki
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz cukier i wszystko rozpuszczamy na małym ogniu często mieszając. Rozpuszczony tłuszcz z cukrem odstawiamy z ognia i dokładnie studzimy. Umyty i osuszony rabarbar kroimy na 2- 3 cmentymetrowe kawałki. Pokrojony rabarbar wrzucamy do miski i dokładnie łaczymy z galaretką. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, wlewamy przestudzone masło z cukrem, wbijamy jajka i wszystko starannie miksujemy aż składniki dobrze się połączą.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy posmarownej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy a na wierzchu układamy rabarbar. Wiórki kokosowe i cukier łączymy z zimnym masłem delikatnie rozcierając wszystko w palcach do momentu aż powstanie kruszonka ( większe grudki ). Tak przygotowaną kruszonką posypujemy rabarbar. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około 45 minut, w połowie czasu pieczenia na wierzchu ciasta umieszczamy papier do pieczenia lub folię aluminiową żeby kokosowa posypka za bardzo się nie zrumieniła. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku.