Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porzeczkowa chmurka to lekkie, niezbyt słodkie ciasto na kruchym spodzie – idealne na letnie upały! Przetestuj niezawodny przepis, który udaje się każdemu i za każdym razem.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 135
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 825
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 135
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 825
Składniki
Pokrój na kawałki masło. Połącz w misce z mąką, cukrem pudrem i 3 żółtkami. Zagnieć (ręcznie lub mikserem z hakami) wszystkie składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.
Schłodzonym ciastem wyłóż dno i boki formy o wymiarach około 24x24 cm. Na cieście ułóż arkusz papieru do pieczenia i dociąż go np. ziarnami suchej fasoli.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10 minut, po czym zdejmij papier i fasolę i piecz jeszcze kilka minut. Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika. Nie wyłączaj go.
Utrzyj 3 jajka z 50 g cukru na puszystą pianę. Połącz z budyniem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Wymieszaj masę jajeczną z mascarpone. Wyłóż masę na podpieczony spód i wyrównaj. Wstaw formę z powrotem do piekarnika i piecz przez pół godziny.
W międzyczasie ubij na sztywno pianę z 3 białek. Stopniowo dodaj do niej resztę cukru, sok wyciśnięty z cytryny i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Resztę mąki ziemniaczanej wymieszaj z porzeczkami.
Wyjmij formę z piekarnika. Przełóż do niej porzeczki i zalej białkami. Wstaw z powrotem do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz przez około 60-70 minut. Pozostaw ciasto do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.