Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obok baklawy, portokalopita to jedno z najbardziej rozpoznawalnych ciast w Grecji
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 360
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 96
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 48
Polecam.
Odsłon: 59
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 360
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 96
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 48
Polecam.
Odsłon: 59
Składniki
10 płatów cienkiego ciasta filo trzeba rozerwać na malutkie kawałki i wysuszyć. Najlepiej, kiedy przygotujemy to dzień wcześniej — uwaga praktyczna. Ścieramy skórkę z 5 dorodnych pomarańczy — nie zapomnijcie umyć i wysuszyć przed starciem. Wsypujemy do miski startą skórkę, mieszamy z ususzonym ciastem filo i olejem słonecznikowym, dodajemy 4 jajka, 220 gramów jogurtu, 1 szklankę cukru, 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia i cukier waniliowy.
Wszystko razem delikatnie mieszamy aby otrzymać jednolitą masę, która jest lekko półpłynna. Całość wylewamy na blachę — ja zawsze piekę na papierze — łatwiej się potem myje — i pieczemy od pół godziny do 40 minut w temperaturze 170 stopni. W tym czasie przygotowujemy syrop do polania ciasta: Wycisnąć pozostałe pomarańcze, uzyskany sok wlać do garnka, dodać 4 szklanki cukru, 4 szklanki wody i pogrzać do rozpuszczenia. Syrop wyłączyć i odstawić do ostygnięcia, polać nim gotowe ciasto, kiedy oba składniki będą jeszcze ciepłe.