Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący spód, delikatnie kremowe wnętrze otulone budyniową kołderką spowite płatkami z czekolady :)
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10957
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 269
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10957
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 269
Składniki
Ciasteczka blendujemy w blenderze na piasek, dodajemy rozpuszczone masło i blendujemy do połączenia i uzyskania konsystencji mokrego piasku/ Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) wysypujemy masę ciasteczkową i równo rozprowadzamy. Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Zmiksować 3 jaja na puszystą masę. dodać 100 g cukru i dalej miksować. Dodać mascarpone, 2 łyżeczki mąki pszennej i skórkę oraz sok z 2 pomarańczy, i chwile zmiksować - tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na gotowy i schłodzony spód ciasteczkowy. Piec sernik w temp 160 stopni Celsjusza w trybie góra-dół przez 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić ciasto w lekko uchylonym piekarniku. ( by nie opadł). Gdy wystygnie wstawić do lodówki na 6 h lub noc.
2 jaja, żółtko i 90 g cukru zmiksować do połączenia. Dodać masło oraz sok i skórkę z 2 pomarańczy, wymieszać. Gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia (konsystencja budyniu). Schłodzić w lodówce
Na gotowy sernik wyłożyć budyń pomarańczowy, równo rozprowadzić a następnie oprószyć uprzednio startą czekolada na grubych oczkach. Smacznego.