Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowny mazurek o lekko egzotycznym cytrusowym smaku z pewnością wzbudzi podziw wśród rodziny! Przełamany delikatnym smakiem migdałów tworzy ciekawą, przepyszną kompozycję. Jego wygląd wzbudzi podziw do tego stopnia, że szkoda go będzie jeść, ale... napoczęty zniknie w mgnieniu oka! :)
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 366
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 366
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Owijamy folią i chowamy do lodówki na ok. 60 minut. Następnie ciasto wałkujemy i rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (rozmiar około 25x34cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Z dwóch pasków ciasta formujemy warkocz i ozdabiamy jego brzegi. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut.
Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. ścieramy na tarce z nich skórkę, (ale uwaga! tylko do białej warstwy - jest gorzka) białą warstwę odcinamy nożykiem. Rozdrabniamy cytrusy - kroimy na drobne kawałki i pozbywamy się pestek. Zasypujemy cukrem i gotujemy ok 40-50 min, od czasu do czasu mieszając, aż zrobi się gęsta konfitura. Pozostałe pomarańcze myjemy dokładnie i kroimy w cienkie plasterki - ok 5 mm. Do szerokiego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, doprowadzamy do zagotowania. Wrzucamy pokrojone plasterki. Gotujemy ok 1-1,5h. Kiedy pomarańcze zrobią się szkliste, a z wody zrobi się syrop wyjmujemy je z wody i osuszamy.
Na gotowe ciasto wylewamy naszą pomarańczową konfiturę. Zdobimy kandyzowanymi plastrami pomarańczy. Do dekoracji i smaku możemy posypać nasze ciasto płatkami migdałowymi. Smacznego!