Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomarańczowe ciasto z dyni"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 75
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 201
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 75
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 201
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier oraz masło. Zagnieć z jajkiem i szczyptą soli. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Dynię wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz, aż zrobi się całkowicie miękka. Ostudzoną zmiksuj w blenderze.
Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno średniej formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej mąką.
Purée z dyni połącz z roztrzepanymi jajkami, cukrem i przyprawami. Pod koniec dolej zimne skondensowane mleko. Całość dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany farsz wylej na ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 45 minut. Gotowe pokrój na kawałki.
Czas: 120 min. 1 porcja = 270 kcal.Źródło: Kurier TV