Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Półmakowiec z brzoskwiniami"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 56
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7149
Polecam.
Odsłon: 1650
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 56
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7149
Polecam.
Odsłon: 1650
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Składniki
Świeże brzoskwinie umyć, ponacinać u nasady. Włożyć na krótko do wrzątku. Wyjąć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki, rozciąć, wyjąć pestki (owoce z puszki osączyć z syropu).
Masło utrzeć z solą i cukrem na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać jogurt i dobrze wymieszać ciasto mikserem.
Ciasto podzielić na pół. Jedną część wymieszać z masą makową. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Porcjami kłaść ciasto jasne i ciemne (albo najpierw zrobić warstwę jasną, a potem ciemną).
Na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń, lekko je wciskając w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-45 minut.
Konfiturę morelową lekko podgrzać. Posmarować nią ciasto na około 10 minut przed końcem pieczenia. Wystudzony placek posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje.Źródło: Życie na gorąco