Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Polędwica wellington z szynką wędzoną"
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 365
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 105
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 71
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 365
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 105
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 71
Składniki
Polędwicę oczyść z błonek, osusz, posyp solą i pieprzem. Włóż na rozgrzany olej, obsmaż ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni, odstaw, by ostygła. Posmaruj musztardą i posyp ziołami.
Pieczarki umyj i osusz – nie musisz obierać ich ze skórki! Grzyby drobno posiekaj. Wrzuć na suchą patelnię, smaż, aż zbrązowieją. Dodaj masło, duś kilka minut, mieszając. Dopraw solą.
Na folii rozłóż szynkę, posmaruj ją pieczarkami, połóż polędwicę. Zawiń ją w plastry szynki, ściśle owiń folią, wstaw na ok. 15 minut do lodówki. Zdejmij folię, owiń mięso ciastem, sklej brzegi.
Z resztek ciasta wytnij ozdoby i przylep je na wierzchu. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, piecz 20 minut w 200oC, potem 15 minut w 180oC. Pokrój 10 minut po wyjęciu z piekarnika.
Ziemniaki gratin – pyszny dodatek
Foremkę żaroodporną natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku i wysmaruj łyżeczką masła. Kilogram ziemniaków umyj, obierz i pokrój na cieniutkie plasterki grubości 2 mm. Nie płucz ich!
Ułóż jedną warstwę plasterków ziemniaków tak, by zachodziły na siebie na około 1 cm, odrobinę posól.
Ułóż w ten sposób resztę ziemniaków. Zalej 250 ml śmietanki 30%. Naczynie szczelnie przykryj i piecz 60 minut w 200oC. Posyp 15 dag startego żółtego sera i piecz, aż ser się rozpuści.Źródło: Naj