Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Poduszki z konfiturą malinową"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Obydwa ciasta układamy na stolnicy poprószonej mąką. Kroimy ostrym nożem (sprawdzi się nóż do pizzy) na prostokąty tej samej wielkości.
W połowie prostokątów wycinamy otwory w kształcie serduszek, kółeczek itp. Najlepiej zrobić to foremką do pieczenia kruchych ciasteczek.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pełne prostokąty w odległości około 3 cm od siebie. Skrapiamy łyżką zimnej wody. Nakrywamy częściami z otworami. Za pomocą kuchennego pędzelka smarujemy poduszeczki jajkiem rozmieszanym z drugą łyżką zimnej wody.
Do każdego otworu nakładamy trochę konfitury malinowej. Wycięte serduszka lub kółeczka także smarujemy jajkiem i układamy na blasze. Pieczemy 15–20 minut, aż ciastka będą wyrośnięte i złote.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 1,30 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki 264 kcal Białko 6,8 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 51 gŹródło: Rewia