Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek ziemniaczany na słodko"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Składniki
Ziemniaki obierz, op łucz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Potem odcedź i jeszcze ciepłe zetrzyj. Odłóż do wystudzenia. Morele osącz z zalewy. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do lodówki.
Żółtka dobrze utrzyj z 20 dag miodu oraz sokiem i skórką z cytryny. Kiedy masa będzie puszysta, porcjami domieszaj ziemniaki, mielone migdały oraz bułkę tartą i proszek do pieczenia. Zmiksuj. Białka ubij na sztywno, delikatnie domieszaj do ciasta. Blachę posmaruj tłuszczem.
Oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Ułóż na nim morele. Owoce lekko wciśnij w masę. Piecz je 35 minut w 175°C. Posmaruj resztą miodu i posyp płatkami migdałowymi.Źródło: Naj