Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek z rabarbarem na miodzie"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 238
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 537
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 238
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 537
Składniki
ok. 70 minut • Porcja ok. 280 kcal • Koszt porcji ok. 1,30 zł • Przepis na ok. 16 porcji
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj masło i ucieraj dalej. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika oraz mleko. Dołóż miód i karmel lub kakao. Miksuj, aż wszystkie się połączą.
Ubij na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj ją w ciasto. Następnie ostrożnie wymieszaj z oprószonym mąką, pokrojonym na kawałki rabarbarem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C, piecz około 50 minut – do suchego patyczka.
Włóż do rondelka niezbyt drobno posiekane orzechy, masło, cukier i miód. Gotuj na niewielkim ogniu około 5 minut. Cały czas mieszaj.
Upieczone, lekko przestudzone ciasto, posmaruj równomiernie gorącą orzechową polewą. Odstaw do zastygnięcia.Źródło: Kobieta i życie