Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo polecam spód do tego ciasta, jest pyszny! Zamiast owoców leśnych proponuję w sezonie użyć świeże truskawki
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 502
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 85
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 502
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 85
Składniki
spód: mąka + masło ( proponuję miękkie)+ drożdże+ cukier puder+ żółtka. Dobrze rozmieszać , ugnieść ciasto. Formę ( do tarty lub tortownicę) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, jeśli ciężko się wałkuje można po prostu wylepić formę ciastem. Nakłuć ciasto w kilku miejscach widelcem. Rozgrzać piekarnik do 180st, dół + termoobieg. Piec ok. 10minut do lekkiego zrumienienia.
ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, delikatnie wymieszać z rozmrożonymi i odcedzonymi owocami. Nałożyć na podpieczony spód. Piec jeszcze ok. 15minut aż piana się zrumieni. Jest pyszne jeszcze ciepłe. Smacznego!