Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z jeżynami i płatkami migdałowymi"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10538
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 905
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4920
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 844
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10538
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 905
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4920
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 844
Składniki
Porzeczki oderwij od gałązek. Maliny oraz jeżyny przebierz. Owoce szybko opłucz i dobrze osącz na sitku. Potem rozsyp na ściereczce, poczekaj, aż wyschną.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, kolejno dodaj żółtka. Mąkę pszenną przesiej z kisielem cytry nowym oraz proszkiem do pieczenia.
Porcjami wsyp do ucieranej masy. Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do ciasta. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Na spodzie blachy rozsmaruj ciasto. Wyrównaj wierzch.
Na cieście rozsyp przygotowane wcześniej owoce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 50 minut.
Gotowy placek wystudź. Przed podaniem posyp go cukrem pudrem oraz płatkami migdałowymi. Wcześniej możesz je uprażyć na suchej patelni (dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące).
ok. 70 minut. 1 porcja 270 kcal.Źródło: Tina