Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek śliwkowy na maślance"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1048
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1301
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12768
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1048
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1301
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12768
Składniki
Śliwki umyj, osusz na papierowym ręczniku i poprzekrawaj na połówki. Usuń pestki. Owoce przełóż do miski. Miód połącz z likierem, polej tym śliwki i delikatnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 20 min.
Przygotuj kruszonkę: miękkie masło zagnieć palcami z cukrem i mąką (rób to krótko, tylko do czasu, aż powstaną grudki). Miseczkę z kruszonką wstaw do lodówki.
Dużą prostokątną formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st.
Jajka zmiksuj z cukrem na jasny puszysty krem. Miksując, wlewaj na zmianę olej oraz maślankę. Na koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko krótko wymieszaj.
Ciastem napełnij przygotowaną formę. Ułóż śliwki w miodzie, wszystko posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika na ok. 60 min. Wystudź, pokrój na porcje. Placek podawaj np. z bitą śmietaną.Źródło: Tina