Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek makowy lub keks makowy (podam też przepis na drugi deser) to bardzo szybki i łatwy deser, w którym możemy wykorzystać to czego nie zużyliśmy do makówek:). Uwaga: placek jest bardzo słodki, można dodać mniej cukru lub miód.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 218
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 512
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13924
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 218
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 512
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13924
Składniki
Mak przepuścić dwa razy przez maszynkę. Sparzyć. Odcedzić i ostudzić. Ucierać w donicy. Do masy makowej dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz przyprawę do pierników., rodzynki. Wymieszać. Na koniec dodać tartą bułkę oraz pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec przez około 1 godzinę w średnio nagrzanym piekarniku (160 C). Gdy placek wystygnie ozdobić go dowolnym lukrem lub polewą.