Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten placek jest dla osób, które uwielbiają mocno słodkie ciasta. Jest słodkie, ale przepyszne. Zrobiłam go na poprawę humoru i zadziałało :) Nie wymaga dużo pracy.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 359
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 359
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Składniki
Biszkopt makowy Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka, mąkę, mak i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy delikatnie łyżką, wylewamy na prostokątną blachę (ok. 33 x 23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu przekrawamy go na 2 blaty.
Masa kokosowa Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością mleka, a resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Wrzucamy wiórki kokosowe i dalej gotujemy ok. 5 min. na wolnym ogniu. Dodajemy 250 g margaryny, a na samym końcu wlewamy rozrobioną mąkę. Gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Masę lekko studzimy i jeszcze ciepłą przekładamy makowy biszkopt.
Masa krówkowa 250 g margaryny ucieramy, dodając masę krówkową, którą następnie rozsmarowujemy na górnej części biszkoptu. Posypujemy siekanymi orzechami lub migdałami.