Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na śliwki trwa, więc znów upiekłam ciasto ze śliwkami. Tym razem zrobiłam placek drożdżowy. Placek upiekłam na dużej formie o wymiarach: 27x37 cm. Ciasto wyszło w sam raz wysokie. Samo ciasto drożdżowe jest mięciutkie i niezbyt słodkie. Za to słodka jest kruszonka i lukier. Do tego kwaskowate śliwki. W sumie całość bardzo fajnie się komponuje.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 89
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 729
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 89
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 729
Składniki
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru. Odstawiamy do podrośnięcia
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, spirytus, olejek śmietankowy, cukier, jajka, otartą skórkę z cytryny, wcześniej namoczone w gorącej wodzie i odsączone rodzynki oraz podrośnięty drożdżowy rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy stopiony, ostudzony tłuszcz i jeszcze raz zagniatamy. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajemy nieco mąki.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Z miękkiego masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę. Chłodzimy.
Śliwki myjemy i drylujemy.
Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkujemy na wielkość formy, w której będziemy je piec. Ciasto na wałku przenosimy do formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i obsypanej mąką. Na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu. Całość posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i gdy nieco przestygnie, polewamy go lukrem. Lukier przygotowujemy mieszając na gładko podane wyżej składniki.