Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek drożdżowy na maślance"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4845
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 878
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4845
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 878
Składniki
Zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, wodą i mąką. Przykryj i odstaw na ok. 20 minut.
Ciasto: masło stop, przestudź. Do miski przesiej mąkę. Dodaj wyrośnięty zaczyn, jajka, cukier. Wlej stopione masło oraz maślankę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
Maliny przebierz, szybko opłucz na sitku. osusz na ściereczce. kruszonki przełóż do miseczki. Rozcieraj palcami, aż powstaną małe grudki. Gotową kruszonkę włóż do lodówki.
Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj. Placek rozłóż na dnie blachy. Posyp malinami oraz kruszonką. Odstaw na ok. 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C.Źródło: Naj