Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek cytrynowy to takie rodzinne ciasto, które możemy spokojnie przygotować w sobotę popołudniu. Możemy również użyć do tego dużej rodzinnej blachy, jak i małej. Placek cytrynowy często gości w moim domu, gdyż uważam, że akurat te wypieki każdemu będą smakować. Nie spotkałam jeszcze osoby, która by nie przepadała za puszystym plackiem, przełożonym kremem budyniowym.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 145
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 145
Składniki
Ciasto: Masło rozpuszczam. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno. Dodaje partiami cukier. Miksuję. Dodaje po jednym żółtku. Miksuję. Do masy dodaje wystudzone i rozpuszczone masło. Miksuję. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny i aromat. Miksuję. Ciasto przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na dwie połowy. Krem budyniowy: 300 ml mleka gotuję wraz z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczam żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się mleka wlewam wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotuję do momentu powstania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ucieram na puch. Dodaję partiami zimny budyń. Miksuję. Ciasto przekładam kremem budyniowym. Chłodzę dwie godziny w lodówce. Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszam. Polewam ciasto. Dowolnie dekoruję.
Zapraszam do mojego bloga !