Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijany Izydor to orzechowo-czekoladowe ciasto, które jest tradycyjnie podawane na Słowacji z okazji świąt Bożego Narodzenia. Z powodzeniem można je także przygotować i u nas, całkowicie z innej okazji.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 693
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 677
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1568
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4844
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 693
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 677
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1568
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4844
Składniki
Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. W misce utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo wbijaj po jednym żółtku. W osobnej misce dokładnie wmieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodawaj naprzemiennie po łyżce mąki i łyżce orzechów do masy żółtkowej. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do ciasta. Blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Studź w uchylonym piekarniku.
Przygotuj krem czekoladowy. Z mleka odlej pół szklanki. Pozostały płyn przelej do miski i zacznij podgrzewać. W odlanym mleku wymieszaj budyń, cukier, żółtka i kakao. Wlej tak przygotowaną mieszaninę do gorącego mleka. Cały czas mieszaj, aż powstanie gęsty budyń. Przelej go do miski i przykryj folią aluminiową. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj warstwę orzechową. Orzechy wymieszaj z oboma rodzajami cukru. Dodaj rum i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Złóż ciasto. Wierzch chłodnego już ciasta posmaruj dżemem morelowym. Następnie rozłóż równomiernie warstwę orzechową. Całość włóż do lodówki na czas przygotowywania kremu. Zimny budyń utrzyj na gładką masę. W drugiej misce utrzyj masło do uzyskania puszystej masy. Dodawaj po łyżce budyniu, cały czas miksując do połączenia składników. Gotowy krem wyłóż na warstwę orzechową. Ciasto ponownie schować w lodówce.
Przygotuj polewę. W małym garnuszku rozgrzej śmietankę i wlej ją do miseczki z połamaną czekoladą. Odstaw na chwilę, a następnie dokładnie wymieszaj. Wylej polewę na wierzch ciasta i ponownie wstaw je do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Ciasto pijany Izydor udekoruj połówkami orzechów włoskich i kawałkami czekolady.