Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierożki francuskie z rybą"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1061
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1397
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13023
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1061
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1397
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13023
Składniki
Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut. 1 sztuka: 175 kcal. Cena sztuki: 0,85 zł
Ciasto rozmroź w pokojowej temperaturze. Rybę ugotuj w lekko posolonej wodzie, wyjmij i odstaw do wystudzenia. Paprykę rozetnij, usuń pestki, strączek potnij na drobne kawałeczki.
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj paprykę. Smaż jeszcze kilka minut. Potem dodaj rozdrobnioną rybę i ryż. Wymieszaj. Smaż razem jeszcze 1–2 minuty, stale mieszając. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do wystudzenia.
Rozmrożone płaty francuskiego ciasta ułóż jeden na drugim. Cienko rozwałkuj. Z placka szklanką lub foremką wytnij krążki. Na środku każdego połóż porcję farszu. Złóż na pół i mocno zlep brzegi.
Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką wody. Przyklej po małej gałązce tymianku lub majeranku.
Jeśli chcesz, ze skrawków ciasta foremką wytnij grzybki albo gwiazdki. Przyklej je do pierożków i także posmaruj żółtkiem.
Wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz około 30 minut na złoty kolor.Źródło: Tina