Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernikowy tort"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1757
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1757
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz naturalnym gorzkim kakao. Dodaj szklankę cukru i korzenną przyprawę do piernika. Całość wymieszaj.
Suche posiekaj z miękką margaryną. Wbij dwa całe jajka, dodaj ocet i miód (najlepiej naturalny i płynny). Zagnieć energicznie gładkie ciasto (powinno być dość twarde). Podziel je na trzy lub cztery równe części. Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek.
Ciastem kolejno wylepiaj okrągłe blachy do pieczenia (możesz też użyć kilku blach i piec wszystkie blaty jednocześnie). Wstaw je do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz 45-50 min. Możesz też z przygotowanego ciasta upiec dwa większe blaty (piecz je ok. 60 min).
Gotowe spody wyjmij z piekarnika. Odstaw do wystygnięcia. Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj partiami resztę cukru. Zimne spody piernikowe przełóż bitą śmietaną i dowolnie udekoruj.
Jeśli chcesz podać tort na specjalną okazję, możesz ozdobić go świeżymi różami. Całe kwiatki opłucz, osusz i ułóż wokół ciasta tuż przed podaniem na stół. Możesz też wykorzystać same płatki różane i przed ułożeniem na torcie zanurzać je w roztrzepanym białku, a potem w cukrze pudrze.
16 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 480 kcal, cena 1,20 zł.
Piękne dekoracje możesz także zrobić z drobnych owoców. Zanurzaj je w słodkim syropie lub roztrzepanym białku, a potem obtaczaj w cukrze pudrze albo krysztale. Przygotowane w ten sposób winogrona, jagody, porzeczki czy żurawina będą wyglądały tak, jakby osiadł na nich szron.Źródło: Świat kobiety