Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To moje pierwsze podejście do choinek z piernika. Może nie wyglądają idealnie ale jak na pierwszy raz myślę, że nie są złe. Może jeszcze ktoś szuka przepisu na pierniczki to ten przepis śmiało można wykorzystać.
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 88
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 522
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 126
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 88
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 522
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 126
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem ( uważajcie aby nie był zbrylony. Ja się zagapiłam i zostały mi gdzieniegdzie grudki ), przyprawą, kakao i sodą. Wsypać do miski. Masło stopić i podgrzać z nim miód, dodać do mąki. Dołożyć rozbełtane jajko i wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce 30 minut.
Potem wałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Wycinać gwiazdki różnej wielkości i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia ( ja robiłam to partiami ). Pierniczki piec 8 minut w 180 stopniach, wystudzić na kratce. Wystudzić na kratce.
Wymieszać lukier, przełożyć worka cukierniczego. Każde ciastko zlepiać lukrem i tworzyć choinkę ( na większą po dwa z każdego rodzaju i jedno najmniejsze na wierzchołek ). Udekorować choinki lub pojedyncze ciastka i zlepiać polukrowane. Część pierniczków udekorowałam osobno.