Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernik staropolski na karmelu"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1065
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1418
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13082
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1065
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1418
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13082
Składniki
Przygotuj karmel: na mocno rozgrzaną patelnie wsyp połowę cukru, mieszaj, aż się stopi. Wtedy dolej sok z cytryny oraz 2 łyżki wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj i zdejmij karmel z ognia. Odstaw go, by przestygł (nie ochładzaj go zbyt długo, karmel nie może stwardnieć!).
Jajka połącz ze szczyptą soli oraz pozostałym cukrem. Ucieraj mikserem, aż masa będzie puszysta. Dosyp sodę oczyszczoną oraz przyprawę piernikową. Następnie, wciąż ucierając, małymi porcjami dodawaj na przemian obie mąki i śmietanę. Dołóż karmel, wymieszaj na gładkie ciasto.
Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką (ew. wyłóż papierem do pieczenia). Na spodzie blachy równomiernie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. Piecz około 50 minut.
Ostrożnie wyjmij z foremki i wystudź na kratce kuchennej. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem (możesz go dodatkowo wymieszać z cukrem waniliowym).
Smak ciasta możesz wzbogacić, dodając pokrojone w paseczki suszone morele i figi albo posiekane orzechy laskowe i migdały.Źródło: Tina