Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy piernik na świecie. To już ostatni dzwonek, żeby nastawić ciasto. Bardzo polecam. Ja z części ciasta, robię też pierniczki, są przepyszne.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 97
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 756
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 97
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 756
Składniki
4-6 tygodni przed świętami robimy ciasto. Miód, margarynę i cukier podgrzać w rondelku co jakiś czas mieszając. Kiedy zacznie wrzeć wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, sól, sodę i przyprawy do piernika. Wymieszać. Dodać jajka, mleko i wystudzoną masę miodową. Wszystko wymieszać mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto odstawić w chłodne miejsce. U mnie stoi w lodówce. Teraz czekamy :)
Tydzień przed świętami pieczemy. Ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki, kilka godzin przed pieczeniem, żeby zmiękło. Ciasto podzielić na cztery części. Jedną część, zostawiamy na pierniczki. Ja, tę część ciasta, ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień, ale możecie to zrobić od razu.
Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt. Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut. Upieczone blaty pierników zostawiamy do przestudzenia. Przestudzone blaty przełożyć powidłami. Jeśli powidła są bardzo gęste to, należy je podgrzać. Przełożony piernik przykryć i docisnąć czymś ciężkim. Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu.
Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić w załóż na pół i udekorować polewą czekoladową lub lukrem. Ja robię z polewą czekoladową.