Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybki i aromatyczny piernik z powodzeniem można go przygotowac z tydzień wcześniej
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20247
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 167
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2219
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20247
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 167
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2219
Składniki
Miód, masło, przyprawy, kakao, rozpuścić na małym ogniu i odstawić do wystygnięcia. Mąki przesiać razem sodą. Kawę zaparzyć i pozostawić do ostygnięcia. Śliwki pokroić na małe kawałki i oprószyć delikatnie mąką.
Jajka ubić z cukrem na biały puch. Następnie dodać ostygnięty miód z masłem i przyprawami, wszystko razem zmiksować. Stopniowo dosypywać mąkę z sodą, na przemian z zimną kawą. Na koniec wrzucić śliwki i delikatnie wymieszać łyżką.
Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 175 - 180 st. C, na ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu, zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia, następnie przekroić 3 części.
krem: Odlać trochę mleka i rozmieszać z mąkami. Do reszty mleka dodać cukier i masło, zagotować; następnie dodać mąkę i ponownie zagotować (ma wyjść budyń).
Jeden blat ciasta posmarować powidłami z czarnego bzu. Położyć następny i na to wyłożyć ciepły krem. Piernik obciążyć deską i włożyć do lodówki.