Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik przekładany to klasyczne ciasto, które musi znaleźć się na wigilijnym stole.
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4956
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 885
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4956
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 885
Składniki
Przygotuj piernik. W garnku podgrzej miód. Dodaj cukier i cały czas mieszając, doprowadź całość do wrzenia. Ostudź. W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Do suchych składników dodaj miód i wymieszaj. Następnie dodaj jajka i skórkę kandyzowaną. Całość wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej masę do dwóch foremek na keksówkę o wymiarach 30x11 cm. Możesz także użyć dwóch form o wymiarach 20x30 cm. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 st. Celsjusza. W przypadku keksówek, piecz ciasto 65-75 minut lub do suchego patyczka. Przy płaskiej blaszce, skróć ten czas do 30-45 minut. Piernik wyjmij i ostudź na kratce. Wierzch piernika odetnij, by był całkowicie płaski. Bochenki z keksówki przedziel na 3 warstwy. W przypadku pieczenia w dużych formach, przekrój ciasto na 3 części wzdłuż dłuższego boku.
Przygotuj nadzienie. W rondelku zagotuj śliwki zalane wodą. Gotuj je przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij i ostudź. Śliwki zblenduj z cytryną i cukrem na gładkie puree. Ostudź do temperatury pokojowej. Przygotuj polewę. W garnuszku doprowadź do wrzenia: masło, wodę i miód. Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury ok. 70 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji polewy.
Złóż ciasto. Posmaruj pierwszy blat połową przygotowanej masy śliwkowej i przykryj drugim blatem. Powtórz czynność na drugiego i trzeciego blatu. Wierzch piernika przekładanego polej zastygającą już polewą. Posyp płatkami migdałowymi. Ciasto podawaj po całkowitym zastygnięciu polewy.