Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piernik-przekładaniec"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
W rondelku roztop masło oraz miód, wystudź. Do miski wsyp suche ciasta, wymieszaj je. Dodaj do nich roztrzepane jajka, masło z miodem i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Ciasto podziel na 4 równe części i przełóż do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz około 15 min w temp. 180° C. Wystudź.
Przygotuj krem budyniowy. W 1 szklanki mleka wymieszaj proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej zawartość szklanki i ugotuj budyń. Odstaw na chwilę, by lekko przestygł. Masło ucieraj mikserem przez kilka minut. Dodawaj po łyżce budyniu i miksuj, aż krem będzie gładki. W rondelku zagrzej powidła. Gdy będą gorące, wsyp galaretkę, wymieszaj i odstaw by nieco przestygły.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj połową powideł, połóż drugi kawałek i posmaruj go kremem budyniowym. Na to połóż trzeci kawałek ciasta, posmaruj pozostałymi powidłami i przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta ozdób polewą czekoladową.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut; Porcja: 315 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie