Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik owocowy z orzechami w miodzie"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 401
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11137
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 63
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 401
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11137
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 63
Składniki
Rodzynki i śliwki zalej sokiem wiśniowym. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytn? gniazda nasienne. Miąższ pokrój w plasterki, włóż do miski, skrop sokiem z cytryny. Dodaj cukier oraz łyżkę miodu, wymieszaj i odstaw na godzinę. Rodzynki i śliwki osącz. Śliwki pokrój w paski.
Połącz jabłka ze śliwkami i rodzynkami. Dodaj 10 dag posiekanych orzechów (np. laskowych) oraz przyprawę do piernika, wymieszaj. Mąkę przesiej razem z łyżeczką kakao i proszkiem do pieczenia. Wsyp do mieszanki owocowo-bakaliowej. Całość starannie wymieszaj.
Formę wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz ok. 65 min w temp. 190 st. W rondelku rozgrzej 5 dag masła. Dodaj 10 dag naturalnego miodu. Ogrzewaj, aż miód zacznie się karmelizować. Wsyp resztę orzechów, wymieszaj. Masą polej ciasto. Piecz razem jeszcze 15 minut.
czas ok. 100 min; porcja – 380 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety