Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernik na piwie z bakaliami"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 47
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 621
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 55
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 80
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 47
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 621
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 55
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 80
Składniki
Orzechy oraz suszone śliwki drobno posiekaj. Dodaj do nich rodzynki oraz 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj. Piwo wlej do rondelka, zagotuj. Odstaw, by przestygło.
Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier, miód oraz olej. Zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj powidła śliwkowe i jeszcze chwilkę miksuj.
Nie przerywając miksowania do mokrych składników stopniowo dodawaj suche oraz wystudzone piwo. Na koniec wsyp bakalie, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do keksówki. Piecz ok. 60 min do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C.
Do rondelka wlej śmietankę kremówkę, podgrzej. Zdejmij z ognia, dodaj połamane na kawałki obie czekolady, mieszaj aż się dokładnie rozpuszczą. Piernik udekoruj przygotowaną polewą i orzechami włoskimi.
80 minut. Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie