Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik to jedno z moich ulubionych ciast. W pierniku lubię jego zapach i smak. W tym roku jednak pierwszy raz upiekłam piernika na piwie. I nie powiem, ale wyszedł super smaczny. Smak piwa nie był wcale wyczuwalny, a zarazem ciasto miało głęboki karmelowy smak. Może to zasługa połączenia miodu i piwa, nie wiem?!Wiem za to, iż muszę częściej piec piernik na piwie , gdyż oprócz wyjątkowego smaku posiada również jedna wyjątkową cechę - zachowuje długo świeżość.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 205
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 205
Składniki
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy. Miód, ciemne piwo oraz masło rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo przesiane składniki i wystudzone piwo z miodem i masłem. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wylewamy ciasto. Piernik pieczemy przez 60-75 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Masę marcepanową wałkujemy i układamy na cieście. Dowolnie dekorujemy.