Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękki, o cytrynowym posmaku, to rozkosz dla podniebienia. Serdecznie polecam na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia i nie tylko. Kto raz przygotuje ten piernik będzie często do niego wracał.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1181
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 117
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1181
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 117
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Składniki
Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao rozpuścić w większym naczyniu na gazie. Następnie poczekać aż wystygnie. Przygotować w tym czasie keksówkę o wymiarach 11x30 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Do przestudzonej masy dodać żółtka, jogurt wymieszany z sodą i etapami wsypywać mąkę. Całość ubić mikserem. Do jednolitej już masy dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wmieszać łyżką. Tak przygotowaną masę przelać do keksówki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 45-50 minut. Sprawdzać patyczkiem. Po całkowitym wystudzeniu przełożyć kremem cytrynowym. Przepis podałam we wcześniejszym poście. Na wierzch lukier cytrynowy. Następnie piernik dać do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.