Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piegusek z galaretką"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8689
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 195
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 447
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8689
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 195
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 447
Składniki
Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ósemki. Włożyć do wody zakwaszonej sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Mak podprażyć na suchej patelni, ostudzić i zemleć. Jajka zmiksować z cukrem. Wsypać mak, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać letnie masło i wymieszać wszystko na jednolitą masę. Blachę wysmarować tłuszczem, posypać dno i boki połową pokruszonych biszkoptów.
Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch, posypać go resztą biszkoptowych okruchów. Poukładać osączone gruszki (okrągłą stroną do góry), lekko wciskając je w ciasto. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Lekko schłodzić. Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić. Wierzch zalać tężejącą galaretką. Schładzać ok. 1 godz. w lodówce.Źródło: Twoje Imperium