Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pianka z winogronami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10531
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 897
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4911
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10531
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 897
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4911
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Składniki
Czas przygotowania 25 minut. Chłodzenie ciasta 5 godzin. Forma o śr. ok. 26 cm.
Ciastka pokruszyć w malakserze. Kostkę do pieczenia Kasia stopić wraz z cukrem, przestudzić, wlać do okruszków. Dolać wodę. Masę wymieszać i rozsmarować na spodzie tortownicy (o śr. 26 cm). Dobrze docisnąć łyżeczką. Wstawić do lodówki.
Zieloną galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.
Obie galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, wystudzić. Winogrona umyć, osuszyć, oderwać od gałązek. Mleko skondensowane ubijać mikserem, aż powstanie puszysta pianka. W czasie ubijania cienkim strumieniem dolewać zimną galaretkę cytrynową.
Masę wymieszać z serkiem i winogronami. Wylać na spód z ciastek. Schładzać 2 godziny. Potem na piankę wylać tężejącą zieloną galaretkę. Schładzać ciasto jeszcze 3 godziny.Źródło: Tina